Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Zorzal_de_patas_rojas Xiutepec Walter_Horatio_Pater Vervio Charles_Gwathmey Adelina_Dalesio_de_Viola Vouille_les_Marais Vedra_(La_Coruna) Wario Xankendi Valdepasillas Yolanda_Carenzo Confederacion_Brasilena_de_Fútbol Charles_Victor_Leclerc Aerides_marginatum Ciguenon Zarang Absurdista Alejandro_Avila_Bello Ciento_veintisiete Conde_Spencer Acuaporina_3 Yong_Chin_Huang Vídeo_portero Acacia_campbellii Vestur_Ísafjarðarsýsla Chupícuaro_(Prehispanico) Acaudaleyrodes_rachipora WWE_Smackdown!_vs_RAW Cirugía_estereotáxica Villar_del_Pedroso_(Caceres) Agudo_(Ciudad_Real) Vascuence_batua Yorkshire_del_Sur Aldo_van_Eyck Chinatown_de_Londres Club_social_y_deportivo_cristiano_hosanna Club_Social_Deportivo_Duros_del_Balón Ciencia_loca Valor_(numismatica) Victoriano_Fernandez_de_Asís Cinco_razas_bajo_una_union Zancudo Vayres_sur-Essonne Zuccotti Colombia_en_la_Copa_América_1987 Clara_Isabel_Nuñez_y_Chabarria Ciencia_ficcion_humorística Xantomatosis_cerebrotendinosa Abadía_de_Pomposa Acantilado_Mil_Budas Westerhof Comision_de_Mineria_y_Energía_del_Senado_de_Chile Clarendon_(Texas) Abierto_de_Chennai_2009

html map