Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Andropogon_candidus Henry_Lawes Andrés_Robles_Fuentes Autovía_A-73_(Espana) Avenida_Hunts_Point_(línea_Pelham) Anatole_France Avutarda_Comun Mountain_Dew Anoplogaster Ansaldobreda Guayre_Betancor Aspidium Misión_de_San_Francisco_Javier Arens_de_Lledo Monumento_natural_provincial_Isla_Palacio Atheropogon_stolonifer Minoria_etnica Andronico_Leontari_Brienno Minatitlan_(Colima) Asociacion_de_Trabajadores_del_Estado Atreides Mordechai_Spiegler Montenegro_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Vancouver_2010 Muanpair_Panaboot Andre_Luiz_Moreira Mirandillas Misgurnus_fossilis Arunachal_Pradesh Asparagus_terminalis Hierba_del_haito Arteria_supraescapular Harry_Potter_y_La_Orden_del_Fenix Idioma_didinga HNO3 Montagny-Sainte-Félicité Hermandad_de_Sacerdotes_Operarios_Diocesanos_del_Sagrado_Corazón_de_Jesús Antiguedad Asuka_kyo Helianthemum_leptophyllum_B_psilosepalum Moxostoma_poecilurum Heterotaxis Hermandad_de_El_Buen_Fin_(Sevilla) Aslamidium_bolivianum Gunter_Staudt Autovía_Mudéjar Arnold_Aletrino Ave_rapaz Arneth Guillermo_de_Croy_senor_de_Chièvres Armando_Salas_Martinez Howard_Bailey_Jr Avenida_Juan_Agustín_García Aprendizaje_servicio Hipica_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Amberes_1920 Autotransportes_Teziutecos

html map