Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Yahoo!_Groups Charles_Pierre-Gaston_Francois_de_Lévis YNL Comocladia Colectivero Aldo_Morandi Xiwang_Mu Villagatón Vale_das_Mós XC-120_Packplane Albert_Camüs Adolfo_Fernández_Casanova Chicontepec_(Veracruz) Albion_Rovers_FC Colegio_Oficial_de_Pilotos_de_Aviacion_Comercial Vinatigo Chạo_tôm Vuelta_a_Murcia Who_Is_It_(cancion_de_Michael_Jackson) Zach_Woods Al_Amana_Bagdad You_Used_to_Hold_Me XLVII_Legislatura Alburnus_thessalicus Cheville Víctor_Jara_Sinfónico Victoria_Camps_Cervera Compañia_Botwin Valentino_Lanús Zameus_ichiharai Agentes_hemotóxicos Yepes_(Toledo) Constitución_República_Roma Colle_Don_Bosco Waipapa_Point Coeficiente_aerodinámico Adenilato_kinasa_4 Aditivos_para_hormigón Condado_de_galway Adolf_Furtwängler Clase_Conejera Aglaeactis Contraloria_General_del_Perú Academia_puertorriquena_de_la_lengua_espanola Véronnes Colaspoides_laysi Agrupación_H.I.J.O.S. Compañía_Catalana_de_Oriente Valle_de_Pisco Club_Deportivo_Ormazabal White Alberta_Hunter Vincent_(pelicula) Aequidens_sapayensis Wilhelm_Wien

html map