Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Primera_División_de_Andorra_2012-13 Luis_de_Centellas Maria_Angélica_Vilches López_Fretes Gonzalo_Rojas_Pizarro Mallotus_cavaleriei Manso_juana Puente_de_los_Invalidos Me_acompaña_Cupido Mike_Rios_con_Los_Relámpagos Los_años_’80 Prestador_de_Servicios_de_Certificacion Microscopía_confocal Microsoft_DOS Región_del_Valle_de_Aosta Premios_Sajarov María_Adelaida_Pedrosa_Roldán Provincia_de_China Maria_Rosa_Alonso Microrreserva_el_Tajar Mar_de_emociones Prod._Fl._Nap. Primera_carta_de_Colon Maestrante_de_Zaragoza Martigny_les-Bains Rabac Lobus_posterior_hypophysis Marlborough_(Misuri) Luz_del_alba_rubio Real_Circulo_Artistico_de_Barcelona Puente_de_Róntegui Raison_d'etat Mauricio_Velez MEGA_(canal_de_TV) Matamba Mecynotarsus_cederholmi Push_the_Button_(álbum) Lotfi_A._Zadeh Premios_Goya_1992 Primarias_presidenciales_de_la_Concertación_de_1999 Los_fusilamientos_en_la_montana_del_principe_Pío Puente_Guandu Mark_August_Stoermer Lomami Prueba_de_usabilidad Pseudacris_nigrita_maculata Príncipe_Alberto_de_Sajonia_Coburgo_Gotha Magdalena_de_Cao Meshchora_(region) Lámpara_de_keroseno M.Sabu Rankine Raral Raphael_Holinshed Melmez

html map