Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Estacion_de_Matallana_(León) Falla_sud-valenciana Factor_de_multiplicación_de_la_distancia_focal Erizo_orejudo_de_la_India Flesh_of_My_Flesh,_Blood_of_My_Blood Era_Shucho El_cartero_siempre_llama_dos_veces Federico_Chiocarello Eleocharis_striata Eusebio_A_Morales El_discípulo_(película) Francisco_Gutiérrez_(deportista) Escuela_Nacional_de_Estudios_Profesionales_Acatlan Federación_Internacional_de_Fisicoculturismo FC_Vítkovice Euphorbia_heldreichii_var._roeseri Esterificacion_de_Fischer Fractura_del_pene Fear_Factor_Chile FSLN El_gran_combo_de_puerto_rico Ejército_de_Malasia Estacion_Oakland_Coliseum El_Ayote El_Inmortal_Puno_de_Hierro El_Tablado_(Güímar) Extinta Eudoxo_de_Nidos Erophila_cochleata Epogé Fin_de_la_historia Festival_de_glastonbury Ekorus Estoma Elecciones_municipales_de_Chile_de_1947 Fortaleza_de_Königstein Fluoximesterona Enrique,_Duque_de_Gloucester F_I_A El_Vocero_Hispano,_Inc._(de_Massachusetts) Fontenay-Torcy Fernando_Navarro_Morán El_Corazon_del_Angel Epidendrum_tessellatum Estomatologia Faust_IV Fort_Dodge,_Iowa El_pobre_Pérez FIESP FACMA Festival_de_Eurovisión_de_la_Canción_1968 Fernando_María_Bargallo Falniowskia_neglectissimum Enrique_II_de_Inglaterra Filipodio

html map