Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Xavier_Barron_Cebreros Châteauneuf_(Vendée) Wewak Valletot Colaspoides_kimotoi Acer_barbatum_f._floridanum Adolfo_Medrick Verde_janus_b Citrus_×_aurantiifolia Club_Deportivo_Universidad_Tecnica_de_Santiago Comix_internacional Clematis_stipulata Complejos_enzimaticos William_Henry_Ashley Vladímir_Sukachov Adela_Velarde Colonia_99ers Villotte-devant-Louppy Club_Social_y_Deportivo_Ferrocarril_Patagónico Accidente_del_vuelo_3142_de_LAPA Yves_Collet Ys_VI:_The_Ark_of_Napishtim Zanthoxylum_ferrugineum Valérian_agente_espacio-temporal Xyliphius_lombarderoi Abala_(municipio) Ciénagas_de_los_Muertos Abu_Yazīd Vuelo_402_de_Canadian_Pacific_Air_Lines Albert_Riera Villa_Alemana_(estacion) Acheilognathus_peihoensis Ypsilanti_(Míchigan) Yves_Coppens Acuerdo_de_Madrid_sobre_Terrorismo Vordemwald Clientela Conservador_(funcionario) West_Union_(Iowa) Aeropuerto_internacional_de_almaty Clausura_conventual Villanueva_de_Aezcoa Yoo_Jae-yong Chineria Zoila_Aurora_Caceres_Moreno Acunya Voltio-amperio Weckolsheim Al_Ğazzar_as-Saraqusṭi Consejo_General_de_Poder_Judicial Chester_F._C. Condado_de_Vilna Yacimiento_icnologico_de_Bejís Valentino_Lanus Conjunto_monumental_de_Olérdola

html map