Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Faja_Petrolifera_del_Orinoco FUBP1 Escuela_Superior_de_Formación_de_Maestros_«Ismael_Montes» Embalse_de_Casa_de_Piedra Estadio_Easter_Road Festival_Couleur_Cafe Editor_de_formulas_matemáticas El_árbol_navideno_y_la_boda Fontans Estación_Fauzón El_libro_oculto El_Abrazo_del_Erizo FK_Sloboda_Uzice Equennes-Éramecourt Enrique_Álava Fernando_III_de_León_y_de_Castilla Ermita_del_Santísimo_Cristo_del_Calvario_(Gata_de_Gorgos) Fear_X Edward_Maitland_Wright Equivalencia_ricardiana Feudalidad El_Hijo_de_Rey_Misterio El_Dominio_del_Canada Food_and_Drug_Administration Estadio_5_de_Julio_de_1962 Estación_de_Autonomia Epistola_del_apostol_San_Pablo_a_los_romanos Enrique_Lynch_Arribálzaga Estacion_de_Duroc Emboscada_de_Uzbin Estación_de_Plaza_de_España_(Metrovalencia) Elección_Papal_de_1513 Formación_clásica Ford_Prefect Escuela_austriaca_de_economía Estacion_Hidroelectrica_Dnieper Faro_de_la_Punta_de_la_Cerda Escuela_de_Berlín_de_música_electronica Eugene_Terreblanche Exe Flora_Ibérica Falling_In_Between Fabian_Madorrán Estíbaliz_Martínez El_Arsenal_de_Kremlin_de_Moscú Francois-Marie_Arouet Escudo_de_Espírito_Santo Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieria_de_Bilbao Fashionista Escuela_del_barrio_de_la_puebla Fantasma_del_Espacio_de_Costa_a_Costa Estudio_de_la_Historia Estacion_del_Norte_(Valladolid) Fermin_Caballero_y_Morgaez Estación_San_Ambrosio

html map