Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Biel_(Zaragoza) Año_252 Bulava Branding_Social Casto_Méndez_Nuñez Cañonera_Tieté Beorrim Banca_en_España Bruno_I_de_Colonia Carmen_Pérez_García_(novelista) Canadá_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sídney_2000 Canton_de_Sankt_Gallen Bahia_de_Samborombon Campelo Banco_de_Estonia Biscuter_comercial_200_c Beaumont_en_veron Barrio_de_Lapa Billete_de_200_€ Bulldog_ingles Catalunya_/_Cataluña Cerro_Santa_María Blanco_fantasma Beaubourg_(álbum) Bachillerato_(Bélgica) Chandan_Dass Cajas_registradoras Carolina_RailHawks Calatayud_(vino) Bentley_s2 Chalivoy-Milon Cataratas_del_toxa Bernard_Germain_Étienne_comte_de_La_Ville_sur-Illon_La_Cépede Bruno_Mussolini Bhavisya_purāna Barraganía Bocos_de_duero Cable_par_trenzado Bayamon,_Puerto_Rico Casa_de_misericordia_de_zaragoza Bizon Cataplejia CCE/G Bolsa_de_Zúrich Burmeistera_minutiflora Calpurnio_Sículo Canton_de_Sarajevo Canton_de_basilea-campiña Capside_vírica Año_227 Batalla_de_la_Bahia_de_Chesapeake Callistylon Cesuras CB_Mérida Carta_Puebla_de_Branosera

html map