Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ercolano Edwards_Jimenez Francisco_Perez_Sánchez Escuadrilla_de_Helicopteros_de_la_Marina Fernando_Belaúnde Etmopterus_pycnolepis Emile_Borel Francos_(Segovia) Exclamacion Eric_Hulten Emancé Flæskesteg FileZilla Everett_Peck Escudo_de_armas_de_ontario Ezequiel_Moreno_y_Diaz FairTax Erysimum_lucae Enmienda_Casas El_Clasico_Chapin Fiesta_Nacional_de_España Estradasphere Espana_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Nagano_1998 Eva_Canel Formanodendron Faizullah_Khodjaev Elio_Sadiku Emiliano_Alvarez El_Ombú Eupatorium_arboreum Estaciones_de_radio_en_Mérida_Yucatan Escuela_mistica_espanola Eusko_Sozialistak Estacion_Monte_Cristo Feria_de_Valladolid Espectroscopia_de_interferencia_por_reflexión Ekmanochloa Edwin_Pérez España_1982 F_A_18 Errabundo Evil_Aliens Eudyptula_albosignata Emanuele_Molin Enrique_Páez Franco_yibuti Florent_Marcellesi Eduard_Benes Ernesto_augusto_i_de_hannover Elecciones_estatales_del_Estado_de_Mexico_de_1993 El_Espejo_en_el_espejo Elle_Bishop Faro_de_Punta_Palmar Estación_La_Leonera Ficus_sicomoro

html map