Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Daniel_Rubén_Bilos Copa_Intercontinental_Le_Mans Amanita_echinocephala Demofoonte_(Paisiello) Depresión_Betica Delta_II Copa_América_2003_(regata) Alleghenia Cuy_(Oise) Dzhambichi Diego_Reyes Copa_Panamericana_de_Voleibol_Femenino_de_2013 E_I_E-I-(Annoyed_Grunt) Direccion_Política_Nacional_del_APRA Cristófol_Soler Driven Delta_del_río_Saloum Distrito_de_Bijapur Diseño_arquitectónico_asistido_por_ordenador César_Campodónico Distrito_electoral_de_Cambridge_(condado_de_Furnas,_Nebraska) Dumast Diana_Markosian Cosacos_zaporogos Cyrtidiorchis Cursolo_Orasso Desigualdad_de_Hardy Coporo Dr_Conors Dimitri_Ivanovich Aluniș Cuestiones_universitarias Ducado_de_maura Cornuda_Cruz Eaubonne Darkbloom Division_N.º_15_(Alberta) Amilasa Dendropsophus_battersbyi Corazón_de_contrabando Alleuscelus_violaceipennis Cote_des_Neiges_Notre_Dame_de_Grâce Cyrtopodium_hatschbachii Alexandre_Gali Aleksei_Rebko Distribucion_de_energia_eléctrica Dustforce Demoño Daudet Dianthus_vivariensis Alexandre_Soler_i_March Cristóbal_Gómez_Nieto Demián Diego_Umaña Denominción_de_Origen_Chacolí_de_Álava

html map