Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Midi_Pyrénées Luchik Microscapha_isensis Rafael_Mikoleta Manuel_Hernández_Osorio Provincia_de_Champana Ranita_de_Dana MDLS Red_de_retropropagación Mildiu_del_girasol Me_has_hecho_perder_el_juicio Pupilas Llaulli_kichka Memorial_del_holocausto Rafael_Ladron_de_Guevara Ludwig_Riedel Línea_Tarragona_Reus_Picamoixons_Lérida Manuel_Teixeira_Gomes Ramon_Armando_Cabrero Margarita Registrador_(empleo) Loba_(canción) Publius_danieli Luis_de_oro Primera_División_Portuguesa Longitarsus_litangana Lumes Mi_28 Ramsar Miguel_Antonio_Campoy_Suarez Receptor_de_cable Rafael_Gutierrez_Girardot Los_miserables_(película_de_2012) Raton_de_mar Luis_García_del_Moral Provincia_del_istmo Lluís_Pericot María_Jose_Cantudo Regio_Exequátur Maripili_y_Gustavito María_Concepcion_Dancausa_Trevino Quintino_Marucci Male_Pichot Mel_Patiño Provincia_de_San_Antonio_(Chile) Medio_natural_de_montaña Gran_Teatro_de_La_Habana Red_Hulk Lycoperdinella_subcaeca Real_sociedad_de_grabadores_al_aguafuerte_y_de_pintores Principio_de_Le_Chatelier Mercado_Nikolsky Mariano_Lazcano_Eguibar Menelao_de_Alejandria Loing

html map