Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Ayr_United_F_C Atanagildo_de_Tudmir Annika_Vinnersten Ayuntamiento_de_San_Cristóbal_de_La_Laguna Antonio_Povedano_Bermúdez Autocritica_marxista Monoxido_de_carbono. Antonio_(desambiguación) Andre_Gide Muguri Ayarmaca Harmsiodoxa Movistar_(Argentina) Monfort_(desambiguacion) Montbéliardot Hayward,_Minnesota Monir_Georgi_Martinez Grupos_relacionados_de_diagnostico Associaçao_académica_de_coimbra Mortadelo_y_Filemón_Euro_Basket_2007 Andén_9_y_3_4 Montceaux-Ragny Mola_hidatidica_parcial Arándano_seco Antonio_Marin_Lara Antonio_de_León_(militar) Hofudlausn Henri-Leon_Lebesgue Munguia Hocus_Pocus HD_204961 Ayla Muhammed_VII_de_Granada Apogon_sangiensis Arquidamo_IV Antonio_Espinosa_de_los_Monteros_y_Abadía Humar Antônio_Delfim_Netto Guardia_española Attera_orbis_terrarum_pt.2 Antonio_Rodrigo_Pinto_da_Silva Ministerio_del_Interior_(España,_1996-2004) Modernismo_(literatura_en_inglés) Antoine_Gombaud,_Chevalier_de_Mere Atlantico_Sur Ave_del_paraiso_(planta) Arte_urbano Arroyo_Ayuí_Grande_(Entre_Ríos) Avion_de_aerolinea Héctor_Guerra_(Pachamama_Familia) Arenal_de_Son_Saura Histoire_de_la_Société_Royale_de_Médecine._Paris Hoja_visceral_(pericardio) Ano_484 Monroe_(Maine)

html map