Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni http://www.pomorskie.aluminium-6082.org.pl włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (http://www.slaskie.aluminium-6082.org.pl penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z http://www.wielkopolskie.aluminium-6082.org.pl owocami morza lub z pesto.

Lützelflüh Raíz_(botanica) Martin_Cáceres Quality_Leadership_University_Panama Química_nuclear Radiopaquete MLS_Reserve_Division Lluís_Argemí Luis_Ángel_Márquez Micro_Área_Ecoturística_Litoral Medeamaterial Raul_López_Molist Llave_de_octava Margarita_de_Austria,_Reina_de_España Miembros_del_Opus_Dei:_Solicitud,_admisión_y_requisitos Quilero Malacorhinus_fulvicornis Miguel_Pajares Magnús_Scheving Provincia_de_Sefru Goodyera_discolor Mariana_de_Silva Maximiliano_Poblete_Cortés Gonzalo_Rojas_Pizarro Primera_division_espanola_1985/86 Real_Gabinete_de_Ciencias Gran_Akí Markham_(Illinois) Martin_Lopez-Zubero Raychikhinsk Puente_Jorge_V Gonzalo_Heguy Maluro_dorsirrojo Malcolm_McBride Quinto_dia Maximum_Capacity Medalla_de_oro_de_la_provincia_de_Málaga Martín_de_Sessé_y_Lacasta Mexican_alder Granville_(Iowa) Mariano_Pina_Olaya María_José_Peláez_Barceló Región_Ecatepec Mathcore Quando_le_donne_persero_la_coda Recombinación_general Prichard Massanutten_(Virginia) Real_(1568) Reactor_Australiano_de_Alto_Flujo Maid_cafe Red_Eléctrica_Espanola Primera_división_española_1949/50 Los_Supercampeones Region_valliserrana

html map