Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Magnolia_(Illinois) Premio_Erasmus Pralada María_José_León Los_Tricolores Proteina_Globular Radio_Contigo_F_M. Malmfrid_de_Kiev Lucía_alberti Quark_top Racchia María_de_los_Ángeles_Ortíz Maria_Pia_de_Sajonia-Coburgo_Braganza Radical_65 Marquesado_de_Santa_Lucía_de_Conchan Medio_selectivo Profanación_de_bandera Provincia_maritima_de_Santander Metodología_en_las_ciencias_sociales Purushilá Microrregión_de_Salgado Micrelenchus_parcipictus RAND_Corporacion Melungeon Gran_vía Principado_de_Bayreuth Macurú_de_cabeza_roja Maganza Realismo_cubista Lophospingus_griseocristatus Gorazd Metrificación Právo Presa_y_embalse_de_Los_Hurones Maria_Hortensia_Lacau Rafinosa María_de_Guzman Manuel_Canete Meikyū Miguel_Báez_"El_Litri" Maçao_(freguesia) Provincia_de_pasto Martin_Ventolra Rajanya Gradečki_Pavlovec RIAS_Kammerchor Pseudonemacladus_oppositifolius Provincias_de_Costa_Rica Gorgojo_perforador_del_chopo Principe_Miguel_de_Kent Miguel_Márquez_Martín Mikawa Premio_PHotoEspana_Fotógrafo_Revelación Quercus_undulata Mekatelyu

html map