Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Institut_National_de_Recherche_en_Informatique_et_en_Automatique Jabbin Jesús_Delgado_Echeverria Juan_Verzeri Jack_Maddox Juju Joachim_Gauck Jose_Villegas Kalaviṅka Jose_Maria_Stampa_Braun La_Anunciación_(Fra_Angélico,_Florencia) Jose_Benlliure Kefia Instituto_de_estudios_catalanes José_Benjamín_de_la_Vega Jose_Santos_Gonzalez_Vera J_J_Santos Leyrat Jorge_Morello Linalool La_Ferté_Saint-Cyr Karaindash Leopoldo_Pérez Jerez_(municipio) Investigacion_reprimida_en_la_Unión_Sovietica Ismene_integra Instituto_Rocasolano Juan_Ramírez_de_Velazco Javier_Godó La_última_carcajada Legítima_defensa Javier_Ochoa Leon_Duguit Isinbayeva L_E.L. Lista_de_estadios_de_futbol_de_Asia_y_Oceania Karkelo Lesion_(Derecho_civil) Jose_Maria_Pedrera_Leo Isla_de_Nelson_(Egipto) Jennifer_Kate_Hudson Lista_de_Compañias_en_Dallas_Fort_Worth José_Joaquin_Lemoine Lake_Sebu Lista_de_figuras_geometricas Laboratori_General_d'Assaigs_i_Investigacions Ivo_Klec Ivashkiv LZ-138 José_María_López_(desambiguación) Irmandade_Galega Jose_Duenas Lighthouse Liceo_Francés_de_Valencia Jérémie_Renier

html map