Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

La_Boheme Invasión_U.S.A._(película) Lepidodactylus Ley_del_Monopolio_de_Petróleos_(1927) Leyendas_de_Guatemala_(libro) Kshatriya Islote_Laguna Jacob_Nena Krasnovishersk J.S.Muell. Jean_Louis_Borloo John_Arrillaga Justificacion Jupiaba_mucronata Juntas_de_Buen_Gobierno Jenócrates_de_Sicyon Instrumento_privado Joncourt Kagome_Kagome Iron_Maiden_(desambiguación) Jose_Vento_Gonzalez Joan_Gisbert Journal_of_Systematics_and_Evolution Jordi_Miralles_i_Conte Last_Ninja Kirby:_Nightmare_in_Dream_Land José_Herrera_Uslar Larzabale-Arroze-Zibitze José_de_la_Cruz_Gorordo Liga_Humanista_Laica_de_Brasil James_Hugh_Calum_Laurie Isla_Alanana Linea_de_Hindenburg Insumo_producto Linfomas_Hodgkin Leolimnophila L'Enfant_Sauvage_(álbum) Irasema_Dilian Lista_de_localidades_de_Madrid Joan_Vergés_Calduch Japón_Corea_2002 Javier_Barrero_Lopez Junji_Ito La_Gran_Lucha_(Buctzotz) La_Roque-sur-Pernes Instituto_Salk Lepturus_cylindricus La_caceria_del_tabladillo Jorge_Galan_(escritor) José_Quinones_Gonzales Lago_Engure Kōka LS_Comae_Berenices Jardin_Zoologico_de_Cordoba Libro_3_(Trilogia_El_Legado)

html map