Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Andres_Garabito_de_Leon Angela_armata Monitor_de_vídeo Mision_de_Loreto_Concho Mo_(kana) Ayuntamientos_de_España Guerra_de_Abjasia_de_1998 Mm.c.d.a. Herrera_de_Alcantara_(Cáceres) Antonio_Jose_Martinez_(desambiguacion) Ansar_de_Ross Guemes_(Bareyo) Grupo_de_los_24_(desambiguación) Holley_(Nueva_York) Appendix_Vergiliana Hemos_dicho_basta Grupo_8_de_la_Copa_Libertadores_2012 Hugh_Harman Historia_del_diseño_asistido_por_computadora Antiguo_Morelos_(municipio) Mommie_Beerest Anos_1410_a_C Apolecta Ministerio_de_la_Marina_de_España Areños_(Cantabria) Aphis Antenor_Herrera Héctor_Alvarado_Díaz Idioma_umbrá Hypacanthium Homma_Masaharu Mina_Chuquicamata Avenida_Congreso Hereford_(Pensilvania) Asdrubal_el_Beotarca Arturo_Alessandri_Rodriguez Mundial_de_Criquet Asteracantha_auriculata Antonio_Sanchez_Valdés Hernán_Fabián_Encina Hillsboro_Beach_(Florida) Grupo_ciclico Hilda_Solis Hippuritoida Hondarribia_/_Fuenterrabía Autovia_Valladolid_-_Segovia Anas_aucklandica Hordelymus Hakea_corymbosa Asafa_Powell Avendano_porrúa Muere_otro_Día Hector_Verdes Hyperolius_albofrenatus Milón_de_Crotona

html map