Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arrayán Arco_diafragmatico Aristides Autovía_de_Castilla Heinrich_Kuhl Monteros_(Tucumán) Azerbaijan_Supercup Argamasilla_de_Calatrava_(Ciudad_Real) IV_Distrito_Electoral_Federal_de_Tabasco Haile_Selassiè Aro_comun Hall_Pass Hammond_Ciesar_All-Americans Grosbois_lès-Tichey Antonio_Cipriano_Jose_María_Machado_Ruiz Asociación_de_Universidades_Confiadas_a_la_Compania_de_Jesus_en_América_Latina Guillermo_Pereira_Iniguez Howard_Hanson Historia_de_la_revolucion_de_la_Nueva_España Monte_Pío Mount_Hood_Village Augusto_Goemine_Thomson Arroyo_del_Sauce_(Lavalleja) Hieronymus_Joseph_Franz_de_Paula Arte_esquematico_ibérico Mujeres_Batalla Ministerio_de_Asuntos_Interiores_de_Rusia Armentières_sur-Avre Hospital_de_San_Juan_de_Dios_(León) Antipatron_de_Diseño Ariane Montreal_du_Gers HPD Hidroesqueleto Astrogenómica Histoire_de_la_Dame_pale Haussimont Antwerp_(villa) Miraflores_Cabimas Antonia_de_Braganza Arriba Ann._Inst._Bot.-Géol._Colon._Marseille Armand_Basi Atreyu_(grupo_musical) Anneke_Gronloh Harmiella Andrónico_Asen Antonio_López_(futbolista) Andrés_Fontecilla Asociación_Espanola_de_Escritores_de_Terror Anemia_aplasica Anarquico Angel_Vázquez_Iglesias H.C._Ørsted Arquidiócesis_de_Cali

html map