Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Halifax_(Yorkshire_del_Oeste) April_Boy_Regino Autrey_les_cerre Hector_Ochoa_Cárdenas Artasiras Hospital_Carlos_Andrade_Marín Antonio_Biosca_Perez Mountain_Province Hypsugo_anchietae Anthony_Pulis Aston Munich Aristides_de_sousa_mendes Harlem_148th_Street_(IRT_Lenox_Avenue_Line) Haworthia_coarctata Androsace_vitaliana Grupo_Calvo Artafernes_(general) Hasta_altas_horas_de_la_madrugada Han_Shan Analisis_retrosintético Guerra_italiana_de_1521 Antonio_Jose_Martinez Hermann_Bahr Monte_Inhaca Hyophorbe_indica Aragonés_del_valle_de_Tella Gurumukhi Appaloosa_(pelicula) IBM_7030 Mujer_de_Denisova Arturo_Porzecanski Monte_Débora Autopista_San_Cristóbal_La_Fria Ayax,_hijo_de_Oileo Aquilegia_leptoceras_var._chrysantha Gée Hugo_Manrique Anywhere_I_lay_My_Head Andrei_Sajarov Azat-Chatenet Historia_de_Linux Andreas_Schott Andres_Avelino_Aramburú_Sarrio I_Arrondissement Aquila_africana Miss_República_Dominicana_2007 Ibertrans_Aérea Heteronympha_merope Muhammad_Ibn_Alí_Ibn_Faray_al_Qirbiliani Anthonie_van_Diemen Arius_dioctes Guerra_Anglo-Irlandesa Grupo_Salvaje_(película) Avenida_laguna_sur

html map