Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Peso_Moneda_Corriente Océano_Rhéico Paphiopedilum_bullenianum_var_celebensis Nunca Oscar_Levín_Coppel Palacio_de_Congresos_de_Madrid_(CTBA) Paravandellia_oxyptera Navagos Piramides_de_Nuri Orquideario Pesarattu Palacio_real_de_estocolmo Phthanophaneron Niccolo_dei_Conti Nobody_Knows Paulenca_(Anejo_de_Guadix) Pan_amish_de_la_amistad Paul_Gallez Papa_Juan_XII Patanyalī Poecile_montanus Plantas_melíferas Paramore's_Videos._All_of_Them._Ever Palacio_de_Cristal Pachacamac_the_Echidna Período_glacial Neocatolicos Natsu_no_yuu-utsu Petcanché Phoenix_(banda) Pallaruelo Paracobitis_iranica Necrosis_gangrenosa Nadal-Federer Pico_lezna_liso Papa_Martín_IV Parque_Eólico_El_Totoral Organizacion_territorial_de_Burkina_Faso Patagua_roja Oxycheila Piberio Otero_de_Guardo Pont_de-Poitte Partido_Socialista_Francés Parque_nacional_Tingo_Maria Nielsen_Company Oficina_de_Asuntos_de_Taiwán Nephrophyllidium_crista_galli Piotr_Demianovich_Uspenski Pirizal Philippe_Gaulier Pharochilus_rugiceps Periodo_Criogénico Oposicion_(politica) Oda_Nobukatsu

html map