Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Augusto_Monterroso Athamanta_oreoselinum Guacamayo_(Santander) Artaserse_(Abos) Area_metropolitana_de_Granada_(España) Apophylia_poggii Arena_Naţională Andrea_Hernández_Fitzner Hot_d'or Arroyo_Los_Patos Humboltia_rubens Autoridad_de_Registro Autant_Lara Armand_Marie-Vincent-Joseph_Renier Anón_mazonico Hamptonburgh_(Nueva_York) Antônio_Carlos_y_Jocáfi Guerra_Civil_Espanola_en_la_provincia_de_Palencia Arabá Antiespañol Monomma_nonsepultum Herrerista Guérande_Península Misil_Tomahawk Mordellistena_crassipyga Avelanges IBM_WebSphere_Application_Server Antigua_Roma Huelga_general_del_29-M Aylostera_zavaletae Ancy_le_Franc Gyrus_frontalis_medius Aparna_Sen Androstephium_caeruleum_f._leucanthum Astronidium_tomentosum Hashimoto_Utaro Mudejar Hradec_Kralové Apophylia_dembickyi Horcajo_de_Montemayor Mordellistena_paradohumeralis Molina_articulata Gymnastikos_S._Larissas Astyanax_scabripinnis Anticoncepcion_hormonal Aristella Ministerio_Secretaría_General_de_Gobierno Guerra_Italiana_de_1542_a_1546 Arroyo_Pablo_Perez Idioma_kiowa Antonio_de_Spinola Apeninos_tosco-emilianos Arena_México Arenales_(Puerto_Rico) Idioma_español_en_Guinea_Ecuatorial

html map