Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Platycodon_glaucus Poliperconte Padre_Butiná Neolamprologus_brevis Parque_nacional_de_Kirthar Populus_nigra Pinus_decandolleana Pablo_de_Garnica_Echeverría Nicole_P._Stott Nossi-bé Operador_densidad Parámetros_S New_Horizons_(álbum) Pierre-Jean_Olivi Polexima_marica Nerses_Ounanian Parque_nacional_de_Corales_del_Rosario Poa_depauperata Parets_del_Vallès_/_Parets Muy Never_Too_Late_(canción_de_Three_Days_Grace) Método_de_Winkler Orthanthe Novelty_Song Oberthulba Palacio_del_Marqués_de_la_Ferrera Nuevo_Partido_Socialista_Italiano Obelisco_de_Dalhousie Pico_Obios New_Bern_(Carolina_del_Norte) Pekea_nut Pee_Wee_Ellis Navamuel_(Cantabria) Norair_Sisakian Pinus_papeleuii Peh-oe-ji Nitruro_de_titanio_aluminio Pedro_de_Alcántara_Tellez-Giron Noceda_de_Cabrera Opuntia_bigelovii Policía_misionera Paris_Roubaix_2005 Mutual_Medica Naufragos_de_la_Isla_de_la_Libertad Ornithogaleae Pont_les_Bonfays Nueva_Condomina Muwatalli_I Playa_de_Valle_Niza Pier_Francesco_Foschi Míster_Gay_Europa_2007 N-121 Plac_Bankowy PSOE_Progresistas Ochomil

html map