Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carlos_I_de_Noruega Cataluna,_nuevo_estado_de_Europa Banos_termales_de_isla_plana Campeonato_de_Wimbledon_2008 Cephaloleia_fulvipes Bandurria_andina Buala Cayo_Pesimo_Jaculo Brugg Captain_Tsubasa_Vol_II Carex_austroafghanica Capsula_viral Boeing_Vertol_CH-46_Sea_Knight Chameleon_(álbum_de_Helloween) Buffereo Calcium Cestrum_laxiflorum Cantón_de_Thenezay Candidaturas_de_Unitat_Popular Bernardo_González Budweis Breathing Binghamton_(nueva_york) Beauville_(lot_y_garona) Benigno_Varela Cactus_prismaticus Celebrindor Batalla_de_Trípoli_(2011) Casa_de_los_Puche_(Almería) Carex_arida Bjarni_herjólfsson Calle_Hnos._Garcia_Noblejas Camino_de_Santiago_Portugués Breno Belvedere_Langhe Caillouel-Crépigny CSKA_Pomir_Dusambe Canton_de_Tréguier Brousse_(Puy-de-Dome) Challenger_de_Napa_2013_(dobles_masculino) Brawn_BGP_001 Bavieca Capa_de_invisibilidad Carnet Batallon_Henri_Vuillemin Batalla_de_theed Bobsleigh_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Grenoble_1968 Batalla_El_Memizo Cavan_(Côtes_d'Armor) Bacterias_gram_positivas Brazzers_com Boda_de_Felipe_de_Borbón_y_Letizia_Ortiz Buda_(ciudad) Cardo_morisco Caleta-La_Guardia

html map