Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Alrami Culto_cristiano Códice_Basilense Alexander_Bottini Donald_E_Westlake Digitalis_longiflora Distrito_de_Lunglei Allegheny_(línea_Market–Frankford) Almerinda_Farias_Gama Cutro Dominio_Público_Maritimo_Terrestre Corselete Amaya_Drive_(Tranvía_de_San_Diego) Doron_Sheffer Amathay-Vésigneux Distrito_de_Acocro Dušan_Savić Déesis Diocesis_de_Burgo_de_Osma-Soria Dactylispa_kumatai Didelphimorphia Código_Internacional_de_Comercialización_de_Sucedaneos_de_Leche_Materna Alexander_Theodor_von_Middendorff Amaikak_Bat Ebo Discapacitado Despachante_de_Aeronaves Alpha_Bank Economía_de_la_Argentina Edgar_Negret EU-15 Allochthonius_biocularis Cuervo_de_Célebes Culver_City_California Alqueno Cornejo_officinalis Alpes_Glarus Downesia_major Crisis_de_los_bancos Convento_de_Santa_Clara_(Córdoba) Coyán Ampelopteris Cárabo_comun Cynometra_zamorana Alexei_Maresiev Delphi_(Indiana) Convertidor_analógico-digital ET_El_extraterrestre Daniel_Hugo_Campora Ducado_de_Santo_Buono Cymbidium_kanran_f_purpurascens Convención_sobre_la_prohibición_de_minas_antipersonales Crésantignes César_Millan Crescent_City_California

html map