Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Idioma_lak Asociacion_Deportiva_Santacruceña Ayatolá_Jhomeiny Anita_Borg Anti-Todo Archie_(Misuri) Angeles_sin_paraíso Asciadium_coronopifolium Austrochthonius_tullgreni Artemis_(cráter) Harmonville Guillermo_Ramón_I_de_Cerdana Asociacion_espanola_de_nomenclatura_taxonomía_y_diagnóstico_de_enfermería Antoni_Olle_Pinell Avenida_18_de_Julio Andesaurus Hyla_geographicus Monarchia Monumento_subterraneo_de_Gabia_la_Grande Asambleas_Democratas_de_Wyoming,_2008 Hey!Say!Jump! Hospital_General_de_Nuestra_Señora_de_la_Encarnación_y_San_Roque Archivo_General_de_la_Nación_(Bogota) Arco_(arquitectura) Atlanta_1996 Autos_chatarra Aubin_Edmond_Arsenault Hylaeochampsidae Moisés_de_Guadalajara Apolonio_de_Éfeso Hueto_Abajo Homapoderus_neisabellinus Hipótesis_sobre_la_Atlántida Harrison_(condado_de_Marathon,_Wisconsin) Atlético_Victoria Atlas_Personal-Jakroo Asthenes_helleri Hermandad_del_Resucitado_(Puerto_de_Santa_María) Anarquismo_de_derecha Ano_galactico Ministro_de_Transportes_de_Chile Antônio_de_Oliveira_Filho Antropologa Antonio_Soares_dos_Reis Guerrista Hugo_Omar_Curto Morbier Ibn_Shuhayd Hidayet_Turkoglu Mokeski Guillermo_de_Nassau Andraitx_/_Andrach Herb_Dean Arroyo_Garzón Grossularia_insipida

html map