Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Barcenillas_del_rivero Batalla_de_tarento_(209_a_c_) Beato_de_gerona Cento_(Italia) Carlos_Trias_Bertran Castilléjar_de_los_Ríos Baroni Berberis_nepalensis Castillo_de_Mogoda Benjamin_A_Smith Basil_Henriques Centrophorus_seychellorum Basilica_de_los_Santos_Hermanos_Mártires_Vicente_Sabina_y_Cristeta Casa_Coulter_(San_Diego) Caleigh_Peters Benevent_et-Charbillac Cerro_(desambiguación) Beat_crusaders Cal_Ripken_Jr Canton_de_Frontenay_Rohan_Rohan Boateng Barcino_(desambiguación) Cantika_Felder Blattaria Ch Castros_de_Ávila Bibliografia Balaze Carlos_Ramirez_de_Arellano Campeonato_de_Primera_División_1949_(Argentina) Batalla_del_Cerro_de_la_Bufa Caudebronde Casos_de_abuso_sexual_cometido_por_miembros_de_la_Iglesia_católica Borla Casa_de_Francisco_de_Hontañon-Riba_Cudeyo Camilo_Romero_(político) Benjamín_Zarandona Centro_Gallego_de_Mexico_A.C. Catalanismo_(lingüística) Bangers_and_mash Batalla_de_loncomilla Año_346 Baerenthal Black_Messiah Casa_romana_de_Orfeo Campanilla-melón Calfucura_(desambiguacion) Carlos_romero_de_lecea Casares_Quiroga Bartolenosis Bulbonaricus_davaoensis Batalla_de_arcadiopolis Benkos_Biohó Batalla_de_Lade_(201_adC) CB_Tarragona_2017

html map