Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Payzac_(Dordona) Pedro_Chaikovski Osage_(Minnesota) Oblast_de_Poltava Pentotal_sodico Perfluoroheptano Neolloydia_johnsonii Novela_negra Paonia Pedro_Victor_Debrigode Opositor Physalaemus_nattereri Neobisium_labinskyi Nisvastatina Perseo MySims_Agents Numero_pseudoaleatorio Onychogomphus Paulo_Roberto Nick_Glennie_Smith Participaciones Peso_dominicano Nokia_6600 Pallasia_stanleyana Ploumagoar Novoalekséyevskaya_(Krasnodar) Paz_Andrés_Saenz_de_Santamaría Neopentecostalismo_o_Movimiento_Carismático Nicolás_María_Sierra Pangrama Paquetes_de_software Pirotecnicos_Monzonis Noviembre_de_1933 Porque_te_quiero_asi Ngöbe_Buglé_(comarca) Portapaz_de_San_Isidoro_de_Leon Pentispa_viturati Ocho_Vasus Norwood_(Ohio) Obiter_dicta Musorgski Parque_nacional_Los_Katios Nauclea Nevasca Phillip_Blond Plaga_de_la_patata Nieul_le-Dolent N_631 Nouveau_voyage_dans_la_lune Pirineos_Atlánticos Nova_Ivanivka Piper_Tomahawk Pasadores Oxígeno_molecular Orden_de_encendido

html map