Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mijail_Lorís_Mélikov Macizo_del_mont_blanc Rafael_Huertas_Soria Ratchet:_Deadlocked Premio_al_mejor_Baloncestista_Masculino_del_Ano_de_la_Horizon_League Michael_Shinoda Privilegium_Minus Mancha_de_basura_del_Atlántico_Norte Primera_Nacional_de_futbol_femenino_2007_08 Goscons Miembro_de_la_royal_society Lucas_Vorsterman Miguel_Covián_Perez Rapino R_A_M Governador_Archer Proteína_G_(desambiguación) Maria_Sambo Raúl_Escobar_Poblete Purva_Mīmānsā Mackerras Gran_pandemia_de_gripe Lucio_Rey Mick_Buckley Primer_libro_de_Crónicas Ramnicu_Valcea Mentha_umbrosa Markka Precerámico_Andino Ramón_Saez Pérez_Pinero Potůček Mediocres_visigodos Los_Misterios_del_Oráculo Miguel_Calo MPEG Gremévillers Primera_Compañía_Franca_de_Voluntarios_de_Cataluña Qianwei_Huandao Próspero_Bisquertt Proceso_de_Siniavski_Daniel Puerto_deportivo_de_bermeo Rana_andina_de_Jahn Primera_División_de_Taiwan Louatre Lumbrein Progreso_del_Sur Radio_Universidad_de_Buenos_Aires Mezieres_en_Santerre Liz_Pichon Lonicera_cyrenaica Luis_de_la_Paz Los_cantos_de_Hyperion Magnitud_(física_y_química) Louis_Halphen

html map