Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Julieta_monje La_Herie Lido Jimmy_Collins La_Bazouge_de-Chemere Laughing_out_loud Jose_María_Laso_Prieto La_formacion_de_los_lagos_de_la_Tierra Jorge_Otero_Mendoza José_Luis_Mendoza_Pérez Jesus_Diez_Martínez Jose_Tomás_Meza Leucosidea Inxs La_ambiciosa_(película_1955) José_Luis_López_Panizo Juan_Agustín_Cean_Bermudez Jiayuguan Khalid_icario Lenguas_khoisán_meridionales Josep_Bover_i_Mas Intréville L._N._Alem La_Alhondiga_(Zamora) John_L._Allen_Jr. Leopoldo_II_de_Lippe Jupiler Lago_Pico_Número_Cuatro La_Buitrera,_Río_Negro Julián_Hernández_Rodriguez-Cebral Isla_de_Atlasov Jairo_(bíblico) Jardines_Botánicos_de_Singapur Lista_de_ufólogos José_Galvez Lawrence_Stenhouse Las_fieras_de_Tarzan La_belle_Helene Kac_de_kenitra Isotes_digna Islas_Thousand Lacrimosa_(Réquiem_de_Mozart) Juan_Carlos_Tedesco Lisel_Muller Laredo,_Texas Jacobo_Estuardo,_I_conde_de_Moray Josep_Ramoneda Jeanj. José_Agerre Life_on_the_Last_Lane Isaac_Sacca La_chica_10 Linea_212_(Interurbanos_Madrid) La_Ribiera_(Uruguay) Joseph-Desire_Mobutu

html map