Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Parque_Nacional_de_Las_Tablas_de_Daimiel Paul_Freier Notre_Dame_SC Pimpinella Palafolls_(Barcelona) Phragmites_communis_var._longivalvis Nigidius_lemeei Nestorini Pavel_Sujói Partido_Socialista_de_Cataluña Onda_Vasca Notacion_latina Now_Look Orchis_morio_var._mascula París_te_amo Nucleo_del_lecho_de_la_estria_terminal Polti Percy_Miracles Olavo_Bilac Piedramuelle Plaxtol NGC_3114 Pastor_Aleman Paso_Yobai_(Paraguay) Pandion_haliaetus N.K._Zavrč Pero_me_aburro Orquesta_de_Santa_Cecilia Parres Otira Pinguicula_alpina Nogić Ned_'n_Edna's_Blend Nappy_Lamare NBS Partido_del_Pueblo_Costarricense Playa_de_la_redondela Nu'utele Petrea_arborea Parque_Nacional_Kasungu Plan_de_Contratacion_Publica_Verde_de_la_Administración_General_del_Estado Neostachyanthus Pico_de_petróleo Nenteria_cambodgeana Palmarés_de_Universidad_Católica P_G Orbita_(matemática) Pachyloides_alticola North_West_Company Pedro_Manuel_Rojas_Mercado Oficina_del_Censo_Electoral Nemacheilus_starostini Períptero Por_lo_alto Peter_Mullan

html map