Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Canna_edulis Cesar_a_la_mejor_pelicula_francofona Centranthus_ruber Budión Campeonato_Neerlandés_de_Fútbol_1897/98 Carrasquillo Bahía_de_Tampa Brioches_la_Boulangere Batalla_del_Río_Silario Casa_Museo_Salvador_Dali Biblián Berman Bristol_F-2_Fighter Brookline_(desambiguación) Cannes_Ecluse Bleecker Aztecados Caserío_Bidaurre Cantón_de_Héricourt_Ouest Botoşani_(ciudad) Basilica_de_la_Abadia_de_Santa_Giustina Batalla_de_sacsayhuaman B_Reactor Bourguignon-les-Conflans Babi_Badalov Catch_22_(logica) Carolina_Fernanda_de_Borbón-Dos_Sicilias_(1798_1870) Biosca Calendula_suffruticosa_subsp_greuteri Canal_Tres_(Rosario) Bresilley Berkan Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_1931 Bodegón_de_caza,_hortalizas_y_frutas Caputbovense Betty_Bennett Bastón_de_navidad Carlos_Zurita_y_Delgado_Duque_de_Soria_y_de_Hernani Capitán_general_de_Cataluna Blechnum_capense_subsp._laevigatum Calliandra_revoluta B-Arbol Camara_baja B_30 Buffalo_(Minnesota) Bhaktisiddhanta Bolitoglossa_huehuetenanguensis Bufon_(cómico) Barco_de_Tune Banana_yucca Catedral_de_San_José_y_San_Andrés_de_San_Andrés_Tuxtla Bernardino_de_Sahagun Berkey_(Ohio) Cedalión Canal_de_Gaboc

html map