Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Distrito_de_vouziers Den_Haag_Stadion Domènec_Soberano_i_Mestres Duque_de_Moctezuma Demanda_agregada Anabella_Drummond Defensoría_del_Pueblo_(Colombia) Cordyline_violascens Device_Management Convento_de_santa_ana_de_tzintzuntzan Aleurotrachelus_trachoides Dibujante_de_manga Danza_contemporanea Cultura_topará Alvaro_Fernandez_Armero Diego_Sánchez_(peleador) Cryptocephalus_blanduloides Alosa_caspia Di_sotto_in_su Dominique_Jones Dolores_Castro_Varela Distrito_de_San_Luis_(San_Pablo) Cura-lo-tó Distrito_de_Gmund Datura_ceratocaula Códigos_en_neumaticos Desiderio_da_settignano Edificio_de_contención Ducado_de_Anhalt Alejandro_i_de_grecia Doroteo_Arango Digoxigenina Dennysville_(Maine) Diogenita Derechos_de_tercera_generacion Amuérgano Drunken_Lullabies Convenciones_sobre_nomenclatura_astronómica Cumbia De_ilusión_tambien_se_vive Cuando_Me_Sonreís Cybiosarda Copa_de_África_2006 Dornier_Do-J_Wal Divina_(banda) Crocidura_olivieri_occidentalis Defensa_frente_a_avenidas Amphicoma_carinata Cyperus_rotundus_var._fenzelianus Copa_de_Ferias_1969_70 Aleman_coloniero Coryphantha_delicata Edificio_Century_Association Cyanolyca_armillata Alfonso_García_Robles

html map