Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Banu_Tuyibí Cecil_Taylor Cantón_de_Saint_Béat Benito_Pérez Bulles Boje_Jacobs Calle_42_Bryant_Park_(linea_de_la_6_Avenida) Bhágavat_Puraná Billetes_de_España Castanea_prolifera BMW_E65_E66 Boje_compartido Canal_Tuamapu Cephalophyllum_ausense Cabanas_(A_Coruña) Boton_falso Basílica_de_santa_maría_(alicante) Casterner_de_les_Olles Centro_Nacional_para_la_Informacion_Biotecnológica Borough_(Connecticut) Carsten_Tank_Anker Campeonato_Sudamericano_Sub-20_de_1985 Bell_412 Catedral_de_Santa_María_de_Sidney Benedetto_Ghirlandaio Azulejo_(planta) Bulionismo Brian_Weiss Barker_(Nueva_York) Canton_de_Tuchan Cairo_(aldea) Begonia_×_ascotiensis Cambia Bernardo_Ibanez_Aguila Bucker_Bü_133_Jungmeister Banda_de_Gaitas_Picos_de_Europa_–_DOP_Cabrales Campeonato_Mundial_de_Hockey_Sobre_Patines_Sub-20_Masculino Bahia_de_Dunmanus Bolitoglossa_pandi Ceos-Citnos_(unidad_periférica) Catharina-Amalia_de_Orange-Nassau Bot._Taschenbuch Bilyna Cafe_de_Colombia_Colombia_es_Pasion Bloqueo_(fútbol_americano) Castillo_de_Santa_Ana Cereus_triangularis C. Canton_Rocafuerte Cayenne_(canción) Cañon_automático Bustuario C_H_Wright Barrio_de_Balvanera Boletus_luridus

html map