Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Jardines_de_América Isomero La_Fragua_de_Dios Liga_Italiana Lexantzu_Zünharre J.C.M.Grenier León_de_los_Aldamas Isla_Terranova Komi_Permyak Juan_Andres_Gelly Josef_Stalin Kuldīgas_novads José_Mangrinan John_Kostecki Jiu-jitsu_brasileño Lengua_germanica Isla_de_Umata Ixuxú Javier_Gómez_Navarro_Navarrete Juegos_Olimpicos_de_Londres_1944 Leves La_Gamba_(escultura) Largo_Invierno Lineage Iora_grande Juan_Elias_Gómez_de_Teran Jyotisa_Mela Latino_(album_de_Jaime_Cuadra) Larus_cirrocephalus_poiocephalus Journal_of_geophysical_research Jacques_Lefevre_d’Etaples Linea_313_(Buenos_Aires) Jungermanniae Las_cuatro_operaciones_básicas Leroy_Fer José_María_Couto Libertad_capital Lao-Tse Juan_de_dios Jurisdicción_penal Jean_Pierre_de_la_Rosa Laureano_Jaimes Jack_Salvatore_Jr Kings_Langley_(Nueva_Gales_del_Sur) Isla_de_san_ambrosio José_Antonio_Girón Juan_Carlos_Martelli Jan_de_Witt Juanchuquita KrioRus Kühlenthal José_Aguilar_(musico) Jon_Koncak José_de_Canizares Jose_Luis_López_Sánchez

html map