Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Lockheed_sr_71 Pyrostegia_venusta_var._villosa Raiz_de_sapo Primera_división_mexicana_PRODE_85 Mar_de_iroise Microrregiao_de_Coreau Maya_Zapata Metro_de_Fráncfort_del_Meno Mainland_Football Pro_evolution_soccer_5 Pueblo_proto_indoeuropeo Gran_obra Miklós_Jancsó Lombardos Primera_B_Nacional_2012/13 Reduccion_de_Wolff-Kishner Gonzalo_Frechilla M.Vahl MRR RMS_Cedric Mi_fracaso_personal Matriz_normal Mighty_Mau Luis_Alvarez_de_Cervera Mansion_Sere Macizo_de_Penalara Mejico,_D._F. Luis_III_de_Alemania Primera_division_espanola_1954_55 Metodo_de_los_cuadrantes_centrados_en_un_punto Mehmet_Ali Pueblo_Mixe Provincias_y_Territorios_de_Canada Psicologia_de_la_masas_y_analisis_del_yo Memoria_eidetica Luigi_Pellegrino_Scaramuccia Protestas_de_la_Plaza_de_Tiananmen_de_1976 Mariano_Akerman Longitarsus_buonloiensis Marcas Lucky_Duckes Raion_de_Gulkevichi Mark_Coe Lucia_Caramés Region_vitícola_de_Coquimbo Luciano_siqueira_de_oliveira Matthew_Hayman Marcel_Jacobo_Laniado_De_Wind Primer_teorema_de_Euclides Llano_del_Ampurdán Malawisaurus Manuel_Villalongín_(Michoacan) Mesembryanthemum_minutum Made_in_U_S_A. Puertas_del_Sirion

html map