Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Monnina Montañas_de_Cantabria Aristóbulo_del_Valle_(desambiguación) Holstein Asamblea_Legislativa_Departamental_(Bolivia) Aristolochia_mexicana Aplicación_móvil Arroyo_Santa_Ana Mistresses_(serie_de_televisión) Assam_laksa Hipónoo Grupo_Codere Horacio_Carabelli Andrés_Luis_Cañada_Machado Grifon_de_Bruselas Arquitectura_Roja Hierba_del_juicio_del_ano Homotécico Hoz_de_anero Heras_de_ayuso Halophyton Heinrich_R.E._Handel_Mazzetti Arques_(Paso_de_Calais) Antenna Haplochromis_exspectatus Mundo_de_MOTHER_/_EarthBound_Zero Hot_Tuna Ardegão_(Fafe) Arcibiskupský_palac_v_Praze Asociación_de_Fútbol_Profesional_del_Cañar Apollon_(Fórmula_1) Antatet Arma_de_Artillería Helleborine_violacea Aurelio_garcia_y_garcía Hominaticum Autobuses Huanglong Montceaux_lès_Provins Arrecife_Winslow Gta_4 Heleborina_púrpuraoscura Arroyo_sagredo Houlbec_près_le-Gros-Theil Area_metropolitana_de_Ponferrada Arroyomolinos_de_Vera Montussaint Axxis_II Monte_Worsley Historia_antigua_en_la_Peninsula_Iberica Mugam Guerra_Civil_Lituana_(1381_84) Idioma_uduk Armand_Seguin Antonio_Lupián_Zapata |
html map |