Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Mitimae_(desambiguación) Antonio_Baseotto Atletico_Bachilleres Arhu Here_Comes_Honey_Boo_Boo Haciendas_estancias_y_fundos Heraion_de_Olimpia Argyra Anillo_de_pene Asimina_rugelii Ideal_Andaluz Moe_Zudekoff Arana_web Hannah_Harper Asado Area_metropolitana_de_Alzira_Xativa Andelarrot Anquíale Aprendiz Aralia_javanica Austroclemmus_saltensis Monoamino_oxidasa Helen_Bickham André_Charpin Aurantium_×_acre Astérix_el_Galo_-_Astérix,_la_rosa_y_la_espada Grupera Guillermo_Rico Hemmesta Arrondissement_de_Dieppe Muhammad_al_Qa'im_Bi_Amrillah Guerra_Civil_Española_en_la_provincia_de_Córdoba Heart_(pelicula) Ataxophragmiidae Arron_Afflalo Humberto_Mata_Martínez Mimivirus Ayran Montigne_le-Brillant Homodiaetus_vazferreirai Anthony_Morris_III Huelén Heladero Gustavo_Duran Androsemum Mimosa_kaeringa Arthur_George_Tansley Misa_n._7_(Mozart) Howard_(familia) Hidrosilato_de_almidón_hidrogenado Andarin_Carvajal Günter_Seibold Hans_Gunther_von_Kluge Arbeiderbladet Antonio_Badú

html map