Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Trampa-22 Sitra_Ahra Semyjatky Seirō Sarah_Roemer Torneo_de_palermo Teatro_nō The_ones_who_help_to_set_the_sun Tipo_lítico Saint_Hilaire_de_Chaleons The_Next_Man Sarcanthus_gemmatus Specularia_falcata_subsp._castellana The_Italian_Bob Shamshiadad_IV Selvia The_Lion_Sleeps_Tonight Shikinejima Théatre_Mogador Serge_Tchaha Salt_en_Donzy St_-Amans Sandy_&_Junior Sara_Maria_Larraín_Ruiz-Tagle Sergio_Pérez_Anagnostou Torneo_WTA_de_Bogota Traktor_Minsk Swammerdam San_Lorenzo_(cerro_Sudamérica) Sanjusangen_do Schiphol_Plaza Samuel_Tajon Sujeto_(gramática) Spastica_scutellaris Shivaismo_de_Cachemira Territorio_Nacional_de_la_Tierra_del_Fuego_Antartida_e_Islas_del_Atlantico_Sur Sobaquera Salsipuedes_(Córdoba) Synodontis_polyodon Sharkwater San_Segismundo Sobre_el_concepto_de_ironía_en_constante_referencia_a_Socrates Staryi_Krym TAM_Mercosur Selección_ganesa Tlajomulco_de_Zúniga Torre_Reloj_Barón San_Ferdinando_(Italia) Seleccion_Espanola The_Haunting Sintesis_de_hormonas_tiroideas Sha'ar_LaMathil Shearer Strictly_4_My_N_I_G_G.A.Z Stalin_(ciudad)

html map