Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Corea_del_Norte_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2010 Allamps Economía_de_los_Estados_Confederados_de_América Daphne_brigantiaca DAF_600 Delio_Onnis Cáncer_bucal Corallocarpus_emetocatharticus Crunchy_Black Divisiones_Regionales_de_Aragón Corrupción_en_Chile Cúmulo_globular_M4 Courrensan Alsino Crisis_área_en_España_en_diciembre_de_2010 Edgar_Echegaray Covadonga_(desambiguacion) Echinoaesalus_schuhi Danae_venustula Alophoixus_ochraceus Dakṣayanī Deflers Ecsenius_fijiensis Dolichenus Alejandro_Roca Cophixalus_parkeri Dialeurodes_sundararajani Divina_Pastora_(Alicante) Domus Amor_a_la_mexicana Desastre_del_Cheliuskin Almogávar Cordel_de_Merinas Departamento_de_Seguridad_Publica_de_Texas Deols Diego_Mazuera Ana_Maria_Luisa_de_Médici Alfa_Octantis Dupontia_poweri Darno Domingo_Lopez_Ortega Ana_Francisca_Abarca_de_Bolea Ecole_des_Hautes_Etudes_en_Sciences_Sociales Amargosa_(Bahia) Cosnes_et-Romain Courson Alzate_Brianza Defensa_Aliojin Corporación_Wong Derarimus_peniculatus Dia_sandwich Dipsacus_fullonum Ana_María_Solsona Desodorizacion Delfin_B._Huergo

html map