Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Vuelta_a_Bolivia_2013 Concierto_para_violin_n.º_1_(Prokofiev) Charles-Pierre-Francois_Augereau Aeropuerto_Internacional_de_Ciudad_del_Carmen Abadia_de_Heiligenkreuz Zanthoxylum_emarginellum Willys_Andrews Ainsley_Harriott Chroicocephalus_bulleri Acido_fumárico Confederacion_Terran China_Poblana Cinegética Cipriano_Barata Confide_in_me Ventana_de_Hamming Wiborgia Abismo_(religion) Vuelta_ciclista_"Isla_de_Tenerife" Circus:_Mas_dificil_todavía Yūbari Aeción Confessions_on_a_Dance_Floor Acosta_Nu Alcazaba_de_Mérida Ajoie Aberración_en_sistemas_ópticos Agnato Chas_Chandler Aeropuerto_Bradley Volcan_Putana Coculina Acacia_filicina Club_Deportivo_Pozo_Estrecho Zaragoza_(La_Libertad) Coffea_arabica_var_stuhlmannii Vitiges Al_Ghazali Abierto_de_australia_2007_cuadro_dobles_mixtos Colegio_de_Cirugia_de_San_Carlos Verneiges Zoológico_de_Nuremberg Aeropuerto_Jose_María_Yáñez Cloruro_de_hierro_(III) Vilarinho_dos_galegos Acyntha_elliptica Colegio_de_Santo_Tomás Zafarrancho Composicion_centesimal Valvula_de_asiento Vicente_Ramos_Cecilio Who_the_Fuck_Are_Arctic_Monkeys? Aeropuerto_de_Nuremberg Vasil_Kiryienka Chucuyo

html map