Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Emperador_Tenji Elena_Souliotis Emona Francisco_Rege_Corvalán Eschscholzia Escuela_Técnica_Superior_de_Ingenieros_de_Caminos,_Canales_y_Puertos_de_la_Universidad_Politécnica_de_Madrid El_Puntalón_(Motril) El_futuro_de_las_ideas Felipe_Letelier_Norambuena Enemigo_a_las_Puertas El_último_verano Escala_de_tonos_enteros Estacion_Campo_de_Mayo Finesville_(Nueva_Jersey) Falcon_5 Escudo_de_armas_del_estado_Anzoátegui Estación_de_Cossonay Eucalyptus_globoidea El_Fantasma_del_espacio_(comic) Exógena Escitópolis Estación_Miramar Estadio_de_Old_Trafford Entente_Cordiale El_verdugo Francisco_J_Lombardi Elemento_110 Exposicion_Universal_de_1929 El_Maestro_y_Margarita Epoca_precolombina_de_El_Salvador Flair_bartending Epipactis_nidus_avis Estación_de_Polígono_de_Marratxí El_jefe_(pelicula) Ensayos_de_integridad_en_cimentaciones Florencio_Montojo Estación_de_Àngel_Guimerá Escaunets Eduardo_"Skay"_Beilinson Envenenamiento_en_Chiquinquirá Evelyn_Matthei_Fornet Elecciones_Autonomicas_de_Castilla_y_León_de_2003 Ezquioga_Ichaso El_Torreon Edwin_Beard_Budding Escudo_guayanés Estación_Ferroviaria_de_Vargelas Estadio_Alberto_Gallardo Francoise_Heritier Estado_de_sitio_(película_de_1998) Eliminatoria_de_CONMEBOL_para_el_Mundial_de_Futbol_Playa Escala_tecnica_de_Torino Ejercito_Africano_para_la_Liberacion_Nacional_de_Zimbabwe Farodevigo.es Extincion_en_masa_del_Pérmico_Triásico

html map