Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Municipios_metropolitanos_del_condado_de_Londres Universidad_tecnica Geirmundur_heljarskinn Upright_Citizens_Brigade_Theater Religión_Jedi Musculo_lumbrical_de_la_mano Frederico_Chaves_Guedes Inspeccion_Técnica_de_Vehiculos Ultimo_Resorte Turron_Doña_Pepa Glorieta_Rafael_de_Leon_(Sevilla) Roberto_Pane Gestion_de_salud Tu'i_Malila Municipio_8_Mallard_Creek_(condado_de_Mecklenburg,_Carolina_del_Norte) Uayma Trolebús_(banda) Fuerza_Aérea_de_los_Emiratos_Arabes_Unidos Municipio_de_Harrison_(condado_de_Delaware,_Indiana) Municipio_de_Mound_(condado_de_Miami,_Kansas) Rey_Colimán Municipio_de_Surrey Glándula_biliar Municipio_de_Woodrow Roberto_Suarez_Álvarez Université_catholique_de_Louvain Geografía_de_Aragon Rosario_de_Acuña Murexsul_mariae Río_Senguerr Triásico_Medio Ingenieria_fisica Undone_–_The_Sweater_Song Municipio_de_Chestonia_(condado_de_Antrim,_Míchigan) Riviere_des_Prairies_Pointe-aux-Trembles Universal_Orlando Iglesia_de_San_Pedro_el_Real Geleznowia_macrocarpa Rio_Mera_(Tambre) Relativismo_cultural Municipio_de_Meadow_(condado_de_Clay,_Iowa) Municipio_Brion_(Miranda,_Venezuela) Rocosas Fuerte_del_Rey_(Jaen) Republica_popular_Democratica_del_Congo Río_Cotacajes Ingeniero_electronico Tyrone_(Georgia) VS_(cancion_de_misono) Geología_de_Japón Rio_Lima Fábrica_de_sueños Fuerte_de_Jesús_Maria_Jose_de_Río_Grande Municipio_Julian_Mellado_(Guarico_Venezuela) Universidad_Simón_Bolívar

html map