Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Benson_(pez) Blackburnium_centrale Brad_Walst Candezea_bicostata Bahía_Wilson Cantón_Francisco_de_Orellana Bela_Miklós Campanula_rotundifolia_subsp_dilecta Campo_magnético_de_la_Tierra Brachiones Caldas_de_malavella Bagnols-les-Bains Baton-Rouge Bathelémont_lès-bauzemont Castlevania_II:_Simon's_Quest Betoncourt_sur_Mance Calle_Manacor Bajtin Base_aérea_Ramstein Barbara_bosson Batalla_de_Chorrillos Cariacou_gymnotis Bedduviddi Bösendorfer CB_Vic C-69_Constellation Bárbara_Moraga Calvin_Broadus Be_Free Brundibár Carretera_Luperón Bruce_Roger_Maslin Carol_II_de_Rumanía Beauvois-en-cambrésis Bartholomew_Fair_(obra_de_teatro) Castelnaudary Celofisoide Boconotto Bruno_H._Burgel Calipan Carlos_Paris BNL Campeonato_Brasileño_de_Fútbol_2005 Cervières_(Loira) Begonia_edulis_var._henryi Bum_Phillips Benjamin_boukpeti Cartoon_Wars_Part_2 Cabeza_de_turco_(libro) Borough_de_Princeton_(Nueva_Jersey) Celina_&_Reutilio Cantón_de_Lannemezan Barón_en_Aqualung Barrio_de_San_Jerónimo_(Málaga) Beaufort-en-vallée

html map