Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Beşiktaş_J.K. Besazio Centro_de_ciencia_principia Barrio_de_La_Alegría Capilla_de_santa_eugenia_de_sobrecueva Buesa Cerinthe_smithiae Bob_Orton,_Sr. Campeonato_de_España_de_Ciclismo_en_Ruta_1985 Canal_Andreoni Baleo_gordo Carlos_Alvarez Base_machu_picchu Castillo_de_almalaff Carregosa Blackbird_RAUM Centro_Dubái Celacanto_del_Indico_occidental C._M._T. Belisario_Acquaviva Campanula_broussonetiana Bolivia_TV Catedral_de_San_Felipe_Apóstol Año_343 Carpesium_scandens Borís_Pokrovski Carpas_de_Salta Barranquilla_(Atlántico) Chamillitary Catalogo_Hess Bill_Finger Bessy_sur-Cure Barzelona Bennet_Veetraag Boulevard_Turistico_del_Atlantico Castillo_de_los_Duques_de_Alba Capitán_Cavernícola Bogdan_Ionuţ_Lobonţ Beaumont_Monteux Boisyvon Baby_Doc_(Jean_Claude_Duvalier) Bessé_sur_braye Barrio_El_Golf_(Santiago_de_Chile) Batalla_de_lepanto Barrio_de_la_Merced_(Distrito_Federal) Censo_de_Argentina_de_2010 CA-840 Balché Casparea_porrecta BBVA_Chile Biatlon_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Salt_Lake_City_2002 Bromopsis_gordjaginii Bosque_mediterraneo_del_suroeste_de_la_peninsula_Iberica Batalla_de_Frankenhausen Brunoise

html map