Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Dee_Brown_(basketball) Dallas,_Texas Diamangetismo Algarroba_vaina_de_puñal Costa_del_Maresme Distrito_de_Catac E_N_I Amos_Ives_Root Alejo_Rossell_y_Rius Dosaiguas_(Tarragona) Den_bästa_av_modrar América_britanica Deriva_génica Dario_Pérez_Flores Eclipse_(desambiguacion) Alfonso_III_el_Franco Criptonimo_CIA Alonso_Perez_de_Guzman_y_Zuñiga Costurero_de_la_Reina_(Sevilla) Departamento_del_Quindio Deuce_Shade Don_Shula Copa_de_la_UEFA_1992-93 Aloe_spicata Cosmos_285 Cultura_Ertebølle Domingo_Cuadra_Gazmuri Alqueria_del_Fargue_(Granada) Cylindropuntia_whipplei De_tal_perro_tal_amo E.C._Riegel Economía_de_Botswana Alexandra_Moen Departamento_de_Finisterre Alexandra_Braun_Waldeck Cremin Cuatrocienegas_(Coahuila) Economía_de_la_colaboracion_entre_grupos_humanos D._C. Cucuteni-Vinca Dominio_linguistico_asturleonés Alfred_Muller-Armack De_La_Salle_University DUSP22 Decúbito_supino Dapsa_birmanica Danny_Young Dorchester_(Texas) Departamento_de_cochabamba Distrito_de_Poltár D_Joao_I Coronopus_navasii Destination_Docklands Die_Dreigroschenoper Cronología_de_los_Sistemas_Operativos

html map