Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Condado_de_Howell_(Misuri) Chrysolina_gruevi Como_en_santiago Vidas_perfectas Academia_Nicaraguense_de_la_Lengua_Española Clarks_Green_(Pensilvania) WECA ARV_Almirante_Garcia_(F-26) Wycliffe Coalicion_Extremeña_PREx_CREx Agenjosia_validicornis Alasapa Abul_mansur_ahmed Acicalar Albóndiga_de_bacalao Condado_de_Custer_(Dakota_del_Sur) Villanueva_(Zacatecas_México) Aldeburgh Akaki_Rostomovich_Tsereteli Circuito_Internacional_de_Ordos Club_Balonmano_Calpisa Acer_murrayanum Voiscreville Ciudadela_Iberica_de_Calafell Charles_Émile_Picard Chatarrero Aipim Acanthocreagris_balcanica Vencejo_barbiblanco Cheilanthes_moritziana Vinicius_Elías_Teixeira Consorcio_de_Transportes_de_la_Bahia_de_Cadiz Zlatoust Valle_de_Santibanez_(Burgos) Vi_festival_mundial_de_la_juventud_y_los_estudiantes Club_Atlético_Defensores_de_Vilelas Clematis_caudata Wolf-Lundmark-Melotte Vuelta_ciclista_del_uruguay Ventas_de_la_Barrera Vicente_Valencia Cinturón_de_rocas_verdes Chery_lès-Pouilly Aegus_laevicollis_ogasawarensis WP:FL Xocotepetl Academia_Orquestal_del_Teatro_Colón Yashica_MG-1 Condado_de_Gosper_(Nebraska) Vandar_Tokare Vegavis_iaai Cimerio Ad_Turres_(Lacio) Wal-Mart_Stores,_Inc Adam_Hart-Davis

html map