Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

The_Loss_of_a_Teardrop_Diamond Schleck_(desambiguación) Séptimo_Ángel Sebastián_Matos Sainte-Marie-des-Champs Symbolae_Botanicae Supermercados_Cossto SuperGirl Tebeo_clásico_espanol Sappho_(ave) Tapatía Serranito_de_Cordoba Sedum_sanguineum Team_High_Road Semana_Santa_en_Velez-Malaga Stripped_live_in_the_uk Simon_Nkoli Test_de_marcha_de_6_minutos Tennis_Masters_Series Taepodong_1 Terremoto_de_Caucete_de_1977_(réplica) Saint_Hilaire-le-Chatel Torneo_de_Amsterdam_2004 Squalius_pyrenaicus Toyota_Auris Saxifraga_sarmentosa_var._tricolor Tempelhof Telefonica_Móviles Sabin_de_Bulgaria The_Collector's_Box Seleuco_III_Cerauno The_Love_Club Saint-Verain Toribio Sainte_Marie-Kerque Samachablo Stockbridge_(Massachusetts) Talio_(I) Tataria Selección_de_fútbol_sub-20_de_México Thysanolaena_agrostis Silver_-_Shirubaa Surcouf_(submarino) San_Juan_Nepomuceno,_Bolívar,_Colombia San_Antonio_de_Prado_(Medellín) Tom_&_Jerry_Kids Tarata Soulamea Tautómero Sivá-lingam Santos_Laguna_A Somontin_(Almeria) Sopa_de_tomate San_Juan_de_Letrán_(estacion) Saint-Laurent-sur-Sèvre

html map