Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Vuelta_mortal Zarapito_esquimal Acido_cianico Chicoria_loca Windsor_(Quebec) Comarca_Ngobe_Bugle Chevrolet_Lumina_APV Charles_Pollard Consejo_de_Galicia Cine_en_Hungría Afri-cola Charente_Maritimo Color_marrón Vittorio_Meano Contracorriente_(álbum_de_Luichy_Guzmán) Zyuzicosa Concurso_de_comer Adarga_de_rio Valentin_Kozmich_Ivanov W.Ludw. Comision_Delegada_para_el_Cambio_Climático Claudio_Benetti Condado_de_Trego_(Kansas) Villa_San_Agustin Compuesto_organohalogenado Chetek_(condado_de_Barron,_Wisconsin) Chick_Corea Visitor_Q Ziggy_marley_and_the_melody_makers Clayman Clinton_McKinnon Aeropuerto_de_Vágar Vinedo_del_Suroeste William_joseph_mcinnes_botanic_garden_and_campus_arboretum Walter_y_Siegfried_Günter A_480 Ville_en_Sallaz Cometia Vaquita_suiza Vieja_Trova_Santiaguera Ala-Too_Naryn Agustín_Yañez_Delgadillo Cipriano_Segundo_Montesino Aconitoideae Cilioforos Cine_clásico_de_Hollywood Colección_Avándaro_Vol._1 Charles_Kent Washingtonia_filifera_var._microsperma College_Louis_le_Grand Cofidis_Le_Crédit_par_Téléphone Videocracy Alchemilla_viridicans Clasificación_climática_de_Budyko Wade_(Misisipi)

html map