Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hípate Hospital_del_Norte Moby Montsaunes Antocerotas Astrophytum_capricorne_var_senilis Atletico_Escalerillas Ayuntamiento_de_El_Astillero Mordellistena_picipennis Annonales Gulo_gulo_vancouverensis Hahira_(Georgia) Armando_Daniel_Armas_Cuartín Historia_del_Cáucaso Huandacareo Grigorij_Ivanovic_sirjajev Archivo_Histórico_Provincial_de_Albacete Andrés_Pérez_(pintor) Avejaca Houtzdale Hoplophytum_lanuginosum Atragene_polypetala Movimento_Nacional_dos_Meninos_e_Meninas_de_Rua Asociacion_Andaluza_por_la_Solidaridad_y_la_Paz Autovía_Jerez-Los_Barrios Arkoe_(Misuri) Harbin_H-5 Arenaria_cantabrica Hillegonda_Maas_van_de_Kamer Ministerio_de_Agricultura_Ganaderia,_Pesca_y_Alimentación Archipiélago_Langkawi Archidiócesis_de_San_Antonio Hartlepool_United_F_C Angelica_gigas Antonio_Eximeno_y_Pujades Arroyo_(Arroyo) Hemesteum Historia_de_helsinki Angela_Gossow Hannah_Montana_la_película Asuka_kyō Antología,_su_historia_y_sus_éxitos Hielo_glaseado Hurst-Euless-Bedford_Independent_School_District Aureliano_Brandolini Antonio_de_Cordova Huso_horario_estándar_de_Japón Hypogaleus Mosquete Haredim Arthur_Crudup Historia_de_la_telefonía_en_Cataluña Moa_(Cuba) Arrasando_(canción) Monumento_al_General_Maximo_Gómez

html map