Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Arroyo_cepeda Göteborg Hallandale_(Florida) As_Pontes_de_Garcia_Rodríguez Mordella_baidensis Anatoli_Tishchenko_(1943) Andropogonaceae Güitío_coludo Arizona_(desambiguación) Aribeda Apsará Mohamud_Muse_Hersi Antoni_Gutierrez_Díaz Arta_Terme Mundo_de_la_Natacion Aulacophora_albofasciata Arteria_cœliaca Henri_Rochefort Horoshi_hocho Antoine_Alphonse_Guichenot Guerras_Napoleonicas Hoplapoderus_borneoensis Hemitriccus Hudson_(Nuevo_Hampshire) Hsichih Hardenburgh Guaro_(desambiguacion) Mun_In-guk Héctor_Roberto_Chavero Mismagius Movimiento_Nueva_República_(MNR) Muhyiddin Montorio HD_104237 Artino Modulo_de_Comando Anthocerotophyta HO-IX Morisot Halcón_de_eleonor Asociación_Nacional_Republicana Antonio_Calderón_Burgos Movistar_Colombia Hervey_Cleckley Heinrich_Loris Movimiento_del_Niágara Mortadelo_y_Filemón_El_Carnet_al_punto Avion_de_combate_polivalente Heidi_Fleiss Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá_Itatín_Tape,_Paraná,_Uruguay_y_Guaycuru Houtt. Hermione_italica_var._semiplena Apeadero_Rubén_Larsen Ano_61 Antoni_Siurana_i_Zaragoza

html map