Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bicicleta_de_oro Batallas_del_siglo_III_a._C. B_E_P Baltasar_Bargas Cafta_en_costa_rica Bomba_lacrimogena Caridae Benito_quinquela_martín Bainville-sur-Madon Campeonato_Europeo_de_Judo_de_1984 Blas_Hermosilla Carbonero_boreal Campanula_decumbens Casa_Taller_de_Luis_Barragan Brachystegia_filiformis Bocairent Carajitos_del_profesor Ceratolobus Calliandra_grandiflora_f._pubesens Camille_Crenier Caso_Tamadau Baturite Babička Catedral_de_lyon Chaetospora_punctoria Cathorops_steindachneri Brahmapurana Baluarte_de_Santa_Rosa Caucasiana Cardo_de_borrico Bathygobius_versicolor Batalla_naval_de_Vallecas Central_térmica_de_Anllares Bejuma Berlin_Este Burdeos,_Quezon Camara_Kirlian Año_180 Caracara Campeones_del_fútbol_inglés Campeonato_Mundial_de_Halterofilia_de_1891 Balon_(química) Boros Benjamín_galindo Catedratico_de_Ensenanza_Secundaria Casa_Acuña Camillo_Mastrocinque Campana_de_Quersoneso Carlos_Barbosa_(desambiguación) Bautista_Garcés_Granell Beisbol_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 Callicarpa_sordida Boruca Berezniki Buenas_noches_(programa_de_TV)

html map