Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Pick-up Nabo_del_diablo Petrel_de_Falla Playa_Carrion_(Los_Alcazares) Orlando_Fuentes Onze_Estrelas Partido_Carlista Oviedo_(parroquia) Omnia_sunt_communia! Perla_Fuscaldo Partido_Liberal_Democratas_y_Reformistas Perez_(desambiguacion) Otterville_(Illinois) Oligochernes_weigandi Museo_de_las_Ferias Plaza_(desambiguacion) Peptido_de_sintesis_ribosomal Orquesta_de_Cordoba Orientacion_(profesion) Ovis_aries_vignei Palo_Canario Palacio_Irarrázabal_(Santiago_de_Chile) Posidonio_de_Apamea Pagney-derrière-Barine Ononis_cintrana Museo_Solari Pilosocereus_aurisetus_ssp._densilanatus Museo_de_Artistas_Argentinos_Benito_Quinquela_Martín Placa_al_Merito_Deportivo_en_Castilla-La_Mancha Parque_Arrieta Oryzaephilus_abeillei Pedro_Conde Pasto_azul_de_Kentucky Noguera_loca Parque_nacional_Aparados_da_Serra Na_Mokulua Paratriarius_boucardi Northamptonshire Palmar_menor Pleuradenia_coccinea Postectomía Never_Cage Paul_Badura_Skoda Ota_(Gunma) Packstation Payaguá Omphalotropis_ochthogyra Notre_Dame_SC Naturaleza_muerta_(single) Peregrin_Garcia_Cadena Paz_obligada Partido_de_Heidi Numero_4 Paulo_de_Faria Neoeplingia_leucophylloides

html map