Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Barranquitas_(Puerto_Rico) Canton_de_Saint_Étienne-de-Baïgorry Batalla_de_sunomatagawa Cacosternum_platys Benet_Arabio CORI Bacs-Kiskun Bentley_Continetal_GTC Calacali_(parroquia) Cantones_suizos_por_poblacion Caserio_Katxola Cabildo_de_lima Caser Batalla_del_Cabo_de_Gata Castillo_de_San_Fernando_de_Figueras Cantón_de_Saint-Christophe-en-Bazelle Boku_no_Miteiru_Fuukei Brenon Calendario_de_Gezer Año_77 Carmen_de_Surigao Bossay-sur-Claise Brigitte_Helm Campeonato_Canadiense_de_Futbol_2010 Best...I Azor_chico_índico Bückeburg Catedral_de_Nuestra_Señora_de_la_Asuncion Caruel Biliran_(Bilirán) BWV_527 Central_termica_de_Langreo Año_1459 Beauvais_Sud-Ouest Bulimulus_blombergi Benjamín_Rivera Cardenal_Roger_Michael_Mahony CDCR Bárdena_del_Caudillo Bifolium Bedrich_Všemir_Berchtold Bizcochos_entrerrianos Castillo_de_Airth Badinières C._J._Sapong Canton_de_Montréjeau Carica_papaya_var._jimenezii Catedral_de_las_Lajas Barrio_La_Boca_museo_Quinquela_Martin Birkirkara_FC Cayo_Asinio_Polion_(cónsul_40_a._C.) Celestun_(municipio) Capitulos_de_El_Principe_del_Rap_en_Bel_Air Black_forest_gateau C_U_P_S

html map