Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

San_Simeón_Estilita_el_Viejo Star_Mazda_Series Thalamus Sistemas_termodinámicos Silene_cuculi Saint-Laurent-de-Veyrès Supermercados_Peruanos_S_A Team_Lotus_(Inglaterra) Sainte-Preuve Speculoos Sam_Márquez Strobon_vaginatum Subasta_a_sobre_cerrado Todos_sus_éxitos Sutherland_(Utah) The_Peel_Sessions_(album_de_Pulp) Top_Gear_(desambiguación) Silicularia Smilax_goetzeana The_Thirty_Nine_Steps_(pelicula_1978) Santa_Claus_3 Signos_Vitales Salix_rigida_var._vestita State_of_Confusion Salix_cordata_var._crux-aurae Sinclair_C5 Saint_Germain_des-Prés_(Paris) Soy_lo_que_me_das Sector_energético Tambor_(Tole) Saint-Ours_(Puy-de-Dome) Sierras_Mahuidas Scotophilus_dinganii The_One_to_Sing_the_Blues The_Mothers_of_Invention Susiaz Theron_Smith Sistema_judicial_del_Perú Serrat_eres_unico Tomas_Pacesas Toshiro_Mayuzumi Sintomatología_del_cáncer_de_pulmón Sonata_para_piano_n._18_(Beethoven) Stanley_(Nuevo_Brunswick) Servio_Sulpicio_Galba_(pretor_54_a_C.) San_Hipólito_de_Voltregá Sibertia Seleccion_de_futbol_de_Escocia Sour_John_(Oklahoma) The_Riddler San_Carlos_(República_Dominicana) Tabboule Schwaben_(region) Sao_Valentim Sceaux_sur_Huisne

html map