Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Cerastium_arvense Carrera_90_(estación) Campeonato_europeo_de_badminton_de_1988 Buch_(Schaffhausen) CNaPS_Sports Capilla_de_Nuestra_Senora_del_Pilar Baquiera_Beret Caja_de_texto Año_1905 BWV_827 Catedral_de_Venecia Baneasa Cardiocirugía Bonson_(Alpes_Marítimos) Biblioteca_Powell Cecilio_"Uco"_Lastra Badminton_en_los_Juegos_Asiáticos Cabra-rata_de_Baleares Castro_de_Fuentidueña_(Segovia) Bomb_Jack Caresmia Babingtonia Benás Caazapa Bunium_carvifolium Boca_de_leon Calle_116_(línea_de_la_Avenida_Lenox) C_Cube Casimiro_vigodet_y_garnica Caja_de_música Caracoles_(música) Carlos_V_de_Napoles Bobby_Jones_(baloncestista,_1951) Bonneuil_en-Valois Beniajanenses Categorías_inferiores_de_la_selección_de_fútbol_de_España Banderas_del_Sudamerica Bloque_de_arranque Brittany_Byrnes Barbajovis Bombardeo_de_Sakiet_Sidi_Youssef Bironida_granulosa Bearn_o_la_sala_de_las_munecas_(pelicula) Baron_Jean_Henri_Hottinguer_(1803_1866) Cantón_de_Port_Saint_Louis-du-Rhône Byte_code BD_de_red Carica_bourgeaei Bagatelle_sans_tonalité Catuche Barrio_Garrido_(Salamanca) Carnavalitos Cencerro_(musica) Bombardinos Bishopiella

html map