Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

El_baile_en_TVN_Estrellas_en_el_Hielo Epistylium_glaucescens Estadio_do_Dragao Estádio_Nacional_de_Chiazi Flowerstick Francisco_Pacheco_(capitan) Far_breton Eumecanthus Estadio_Beto_Ávila Excalibur_(Marvel_Comics) Esparrago_de_Huetor_Tajar El_Ventilador Fluoruro_de_calcio El_Cosmovitral_de_Toluca El_robo_del_siglo Enrique_Peralta_Azurdia Efectos_de_la_radiación Fayette_(Misisipi) Expedición_de_Santa_Anna_a_San_Luis_Potosí Essien Emilio_Satriano Feria_de_Todos_los_Santos_de_Cocentaina Estadio_Carlos_Alberto_Tamayo_de_Salcedo Emanuel_von_Purkyne Escuadra_(constelacion) Faas_Wilkes Estadio_monumental_de_palmaseca FK_Bokelj_Kotor El_Tabo Elecciones_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas_de_2010 Francisco_Ballesteros Electrocardiógrafo Estación_Lanus Estación_de_Cabrera_de_Mar_-_Vilassar_de_Mar Federico_Moyúa Escudo_de_Asturias Estación_(Yumbel) Estación_de_Europe Francois_de_Cuvillies Edson_Ratinho Eleccion_presidencial_de_Chile_(1964) Espacio_Natural_de_Sierra_de_Urbión El_bembe El_Cañavate Estación_Bahía_Blanca_FCRPB Emilio_de_Llera_Suárez_Bárcena Erigonoplus Estación_de_Hendschiken Francisco_de_Zúniga_y_Perez_de_Guzman Edmund_Davall Francis_Hayman Embalse_del_Piedras Fernan-Nuñez_(Cordoba) Estación_Cinco_Saltos Espárragos_pelúos

html map