Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Majles_e_Khobregan Rally_Príncipe_de_Asturias_de_2012 Mario_Augusto_Morello Región_holartica Primera_Dama_de_los_Estados_Unidos Manfred_Wörner Metal_crue Propimelodus_araguayae Macrozanonia Promulgación_y_publicación Gorrión_pálido Gonzalo_Rovira_(futbolista) Loganas Puzzle_(Marvel_Comics) Malthinus_rauschi Proto_indo-europeos Lo_mejor_de_los_mejores_–_Volumen_1 Meristogenys_phaeomerus Región_Sur_de_São_Paulo Lophochlaena R._Madhavan María_Jesús_San_Segundo_Gómez_de_Cadinanos Puerto_Natales Mico_(Distonia) Ramon_Rodriguez_(militar) Línea_C5_(Córdoba) Marcos_Ramirez Marià_Pere Pregunta_retórica Provincia_de_Costa_Rica Psittiparus_gularis Rascacielos_de_Caracas Gran_pensión_La_Alegría MTV_Video_Music_Awards_Japan_2009 Manzanilla_de_los_corrales Provincia_Atalaya Quercus_falcata Magallana Megafilo María,_hermana_de_Lazaro Region_de_Chile Mercado_(establecimiento) Maso_di_Banco_Giottino Martin_Tomczyk Promecotheca_octostriata Lorenzo_Belisario M.Fernández Punta_Baretti Google_phone Metras Ramón_de_Roda Rafael_Feduch_y_Garrido Maria_Eugenia_Lozano Los_condenados Que_inventen_ellos

html map