Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Chalceus_heterolepis Boca_Unidos_de_Corrientes Belfast_(album) Big_Pussy_Bonpensiero Chaetacanthus_(Acanthaceae) Catalogo_astronomico Batalla_de_Puchen CESIO_137 Baltasar_Sanchez Baja_Cerdana Belmont_les-Darney Cartagena Béthancourt-en-Valois Batalla_de_Brandywine Calle_Porvera CTE_(desambiguación) Catherine_Bell Cabo_Menor Banu_Wasin Ceratophyus_gopherinus BlackBerry_Z10 Carpinterito_barrado Bonner_Fellers Años_870_a._C. Campanula_coarctata Cardamine_rhomboidea_f._microphylla Bélesta_en-Lauragais Brandon_Routh Bufonidos Buenia_jeffreysii Calamonte Browntown_(condado_de_Bradford,_Pensilvania) Casita_de_Abajo Carolinas_del_Oeste Carlos_Bech Caryopitys_monophylla Campeón_Interino_de_Peso_Gallo_de_UFC Centro_Acción_Social_y_Cultural_de_Caja_Cantabria Bizeneuille Caquexia Chamaesciadium Caja_de_ahorros C_60 Buscando_America Caprenin Baron_(oise) B._Baltasar_Merino Camerún_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Campo_volcánico_Pali-Aike Barrika Caitanos Champs_Elysées Cementerio_de_Elefantes Centro_histórico_de_São_Paulo Año_414_adC

html map