Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Lophocarenum_nivicola Macucas Región_del_Oeste_(Camerún) Manuel_Cantarero Ravers Mezcla_azeotropica Medicago_orbicularis_f._applanata Rebollo_(Segovia) Recoules_Prévinquières Macbrideina María_Luisa_Fernanda_de_Borbón Primera_División_RF_Yugoslavia_1999/2000 Pícher María_Lupita_García_Zavala Mielero_maorí Margarita_Farre Provincia_de_Los_Andes Maestro_Internacional_Femenino Gregorio_Arbusto Medicina_alopática Péptido_mimético Luis_Gonzalez_Iglesias Rafael_Eytan Pucará_de_Quitor Radiación_del_carbono_14 President_Airlines Pueblo_kali'na Magnesia_(Jonia) Proteroteríido Makala Goran_Tošic Quercus_rubra_var._palustris Pío_IX Marcos_Fernández Mecicobothrioidea Luis_Felipe_de_Guevara_y_Zuniga Rebecca_Breeds Maria_Cristina_Kiehr Mauricio_Cárdenas_Santamaría Potonico Miguel_Ángel_Angulo Reacción_endotermica Maria_Alejandra_Bravo_de_la_Parra Punto_de_autoignición Proyecto_Fenix Rehderophoenix Maciá_(desambiguación) Meridiano_(álbum) Micrófono_láser Manuel_Candelas_García_León Marta_Ide_Pereira Puente_del_Tunkuwini Puente_Romano_de_Talamanca_de_Jarama Presa_Los_Hurones Mike_Vogel

html map