Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bahía_esperanza Bayt_al-mal Baix_Espadà Centro_de_Interpretación_de_la_Minería Celosía_(canción) Benuryl Belle_Ile-en-Mer Calanthe_kintaroi Brownleea_caerulea Canal_(Metro_de_Madrid) Caja_Inmaculada Buchanan_(Míchigan) Carlos_Javier_Cuéllar_Jiménez Campeonato_de_Flandes Beach_Haven Baron_McConnell_of_Glenscorrodale Caterham_Team_AirAsia Barra_head Bioquimico Bicha_de_Balazote Carlsbad_(California) Busswil_bei_Melchnau Cattleya_warocqueana Cerastium_gracile Bordelonville_(Luisiana) Berti_Vogts Bursa_origo Bally's_/_Paris_Las_Vegas_(LV_Monorail_station) Belogorsk_(Amur) Biblioteca_Universitaria_Alejandrina Batalla_de_Sarıkamıs_(1920) Bezenac Butneria_mohrii Bella_Vista_(Panama) Beleno_del_Sáhara Bowletta Bundesliga_2005/2006 Bruce_W._Wardropper Chacopata Centro_Simon_Bolivar Barret_sur_meouge Caballo_de_Nandelt Botanik_fur_Damen Cayetano_Andrade_López Batalla_de_«la_sierra» Cambria_(tipografía) Año_442 Baliosus_dentipes Captorrínidos Black_Consciousness_Movement Bogotá_Chicó_Futbol_Club C.A._Penarol Cascade_Range Beno_ruchansky Brunsvigia_coranica

html map