Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Star_Trek_V_La_Ultima_Frontera Sesa-sai_Visnú Shred Tour_del_benelux Santa_Giusta_(Italia) Tobias_Zúniga_Castro Sonia_Delaunay_Terk Springville_(Utah) Sant_Martí_de_Provencals Sinfonía_n_32_(Haydn) Sakya_(doctrina) Silvio_Luvalé The_Big_Picture_(álbum) Sátrapas_de_Lidia Santa_Maria_de_la_Paz_(título_cardinalicio) Telefonica_Móvil Sarentino Surf's_up Spicanta_patersonii Tomas_Bretón_y_Hernandez Tasqueña_(estación_de_tren_ligero) Sinfonía_No._6_(Mahler) Sistema_trifasico Templo_de_San_Francisco_de_Tlaxcala Sechat Sphodromantis_gracilis Sigilo_(magia) Spermacoce_guianensis Sindicatura_de_Cuentas_de_la_Comunidad_Valenciana Stinson_Detroiter Saint_Amand_les-Eaux Torrearévalo Tobias_Gruenenfelder Simão_Rodrigues_de_Azevedo Tomoderus_sulawesiensis Sainte-Radegonde_(Deux-Sèvres) Sepasi_Shiraz_F.C. Sinfonía_Fausto Suiza_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Tokio_1964 Snowville The_Vampire_Lestat Tabla_cronologica_de_reinos_en_la_Península_Iberica Thomas_Gaardsøe Síntesis_de_cetonas_insaturadas_de_Darzens-Nenitzescu Senorias_de_Aixa Saint-Juan Sielenbach Sopa_de_vísceras_de_cerdo São_Clemente_de_Sande Tiñitas Sinfonia_n_º_16_(Haydn) Seven_Sudamericano_Femenino_2007 Sergio_sánchez_martinez Thomas_HäBler Saltator_gorjileonado

html map