Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Globanomalinidae Reichszentrale_zur_Bekampfung_der_Homosexualitat_und_Abtreibung Túnel_de_viento_en_España George_Thorne_(golfista) Rio_colorado_(santa_cruz) Gaieta_Buigas_i_Monrava George_Hazelwood_Locket Retratos_de_Al-Fayum Municipio_Cabimas_(Zulia,_Venezuela) Rodman-55M Frederick_William_Rolfe Gentiana_clausa Furarium Murciélago_hortelano_mediterráneo Iglesia_de_San_Sebastian_(Revenga) If_I_Let_You_Go Roniéliton_dos_Santos Municipio_de_Vinita_(condado_de_Kingman,_Kansas) Romanticole Gallua Tribu_de_Jah Tribunal_de_Represión_de_la_Masonería_y_del_Comunismo Fuerzas_de_defensa_de_israel Union_de_Rugby_Fútbol_de_Irlanda Río_Buyón Iglesia_de_Santiago_El_Real United_States_Department_of_State Triptofano_hidroxilasa Retrato_de_José_Maria_Magallon_y_Armendariz_marqués_de_San_Adrián German_Lopez_Prieto Tríptico_del_Juicio_de_Viena Ignacio_Iquino German_Valdés_"Tin_Tan" Gasosaurus USS_Wasp_(CV-18) Inauguración_presidencial_de_Lyndon_B._Johnson_de_1965 Respect_-_The_Unity_Coalition Roslagen Municipio_de_Cherry_(condado_de_Sullivan,_Pensilvania) Municipio_de_Lynn_(condado_de_Henry,_Illinois) Revolución_Abasí Tricentenario_(estación) Fraxinus_latifolia Gaspar_Casal Richey_James_Edwards Rick_Calloway Trenzas_de_damas_moñuda US_Marine S._L. VVKM Municipio_de_Lake_(condado_de_Roscommon,_Míchigan) Román_Shirókov Gimnasio_Nacional_“Adolfo_Pineda” Tões Garzas_de_Plata_de_la_UAEH

html map